Timeline Stories

All timeline stories.

79

Dohnányi elkészíti Erkel Hymnuszának áthangszerelését.

78

A Magyar Állami Operaház Kórusának és a Budapest Filharmóniai Társaság Zenekarának Erkel eredeti Himnusz-verziójából készült felvétele nyitja meg az EMMI Magyar Kultúra Napi ünnepségét az Uránia Filmszínházban. Dr. Bencze Izabella jogász kezdeményezi az Erkel eredeti művéhez való visszatérést az Alaptörvénynek megfelelően.

77

Először hangzik el a MOB felkérésére, Erkel eredeti partitúrája alapján készített Olimpiai Himnusz Szász Emese párbajtőröző tiszteletére Rio de Janeiróban.

76

A magyar zenei élet reprezentáns szakmai szervezeteinek állásfoglalása „Erkel Ferenc Kölcsey Ferenc versére írt Hymnuszának védelmében”.

75

Hatályba lép az Alaptörvény, melynek preambuluma a Himnusz első sorával kezdődik: Isten, áldd meg a magyart!

74

Hír a médiában a felvetés: a tervezett új alkotmány szövegének preambuluma az „Isten, áldd meg a magyart!” sorral kezdődjék.

73

Budakeszi – felavatták a Himnusz szobrát. V. Majzik Mária alkotása kilenc méter hosszú, négy és fél méter magas, egy kör sugarai mentén jeleníti meg a vers sorait, közepén pedig egy két méteres, több mázsás, bronzból készült Isten-alak látható. Ünnepeken hétszer három bronzharang szólaltatja meg Erkel Ferenc művét a szobor hét..Read More

72

Erkel Hymnuszának és a korabeli – még fellelhető – pályaműveknek első autentikus felvétele a Szent Alberik Kórus és a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában.

71

A rendszerváltás idején – az 1989. október 23-tól hatályos XXXI. tv. 36. §-a kimondja: „a Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.” Ez a szöveg került be az Alaptörvénybe is. (XIV. fejezet, 75 §). A rendszerváltás után – az új magyar útlevelekben is megjelenik a Himnusz;..Read More

70

A Himnusz születésnapja a magyar kultúra napja. 1993-tól kezdve ezen a napon tüntetik ki a pedagógusokat is. (A Himnusz szövegének kéziratát január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc.)

Scroll to Top